ek_add_banner

Wednesday, October 14, 2015

ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ

ΥΛΙΚΑ

• 300 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμα για το πασπάλισμα
• 150 γρ κρύο Lurpak®
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• Κρύο νερό για το ζύμωμα
• Λίγο ελαιόλαδο
• 350 γρ στρογγυλό κομμένο σε κύβους
• 1 κρεμμύδι, λεπτοκομμένο
• 1 μέτρια πατάτα, ξεφλουδισμένη και λεπτοκομμένη
• 1 μέτριο καρότο, ξεφλουδισμένο και λεπτοκομμένο
• 175 γρ γογγύλια ή ραπανάκια, ξεφλουδισμένα και λεπτοκομμένα
• Λίγη σος Worcestershire
• 2 κουταλιές της σούπας νερό (προαιρετικά)
• 1 αυγό από κότα ελευθέρας βοσκής, χτυπημένο για άλειμμα
1. Για τη ζύμη, κοσκινίστε το αλεύρι σε ένα μπολ και αλατίστε το. Κόψτε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε μικρά κομμάτια και προσθέστε το στο αλεύρι. Ανακατέψτε με τα χέρια τη λιπαρή ουσία στο αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει σαν ψίχουλα. 2. Προσθέστε λίγο κρύο νερό, μια κουταλιά του τσαγιού τη φορά μέχρι να δέσει το μείγμα. Με τα χέρια σας πλάστε τη ζύμη σε μπάλα, τυλίξτε τη με μεμβράνη και βάλτε τη στο ψυγείο να κρυώσει όσο θα ετοιμάζετε τη γέμιση. 3. Για τη γέμιση, ζεστάνετε λίγο λάδι σε μια αντικολλητική κατσαρόλα. Βάλτε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και γυρίστε το από όλες τις πλευρές. Βγάλτε το από την κατσαρόλα και αφήστε το στην άκρη. 4. Ρίξτε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι (προσθέτοντας λίγο λάδι, αν χρειάζεται) και τσιγαρίστε σε μέτρια φωτιά για 5-6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. 5. Προσθέστε την πατάτα, το καρότο, το γογγύλι ή τα ραπανάκια, τη σος Worcestershire και τα αποξηραμένα μυρωδικά. Αλατίστε καλά, τρίψτε λευκό πιπέρι και ανακατέψτε. Κλείστε το καπάκι και μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 5-10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Αν το μείγμα στεγνώσει, προσθέστε λίγο νερό. 6. Ξαναβάλτε το μοσχάρι στην κατσαρόλα και ανακατέψτε καλά. Στη συνέχεια, βγάλτε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήστε τη να κρυώσει. 7. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C . 8. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη ώστε να έχει πάχος 3 χιλιοστά. Χρησιμοποιώντας ως οδηγό τον πάτο ενός τηγανιού ή ένα μικρό πιάτο, κόψτε τη ζύμη σε κυκλικά κομμάτια διαμέτρου 20 εκατοστών/8 ιντσών. 9. Πάρτε τη γέμιση με το κουτάλι και βάλτε τη στο κέντρο κάθε κομματιού ζύμης. Αλείψτε τις άκρες με χτυπημένο αυγό και διπλώστε τη ζύμη πάνω από τη γέμιση σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο. Με τα δάχτυλά σας, πατήστε τη ζύμη στις άκρες για να κλείσει. 10. Βάλτε τα τυροπιτάκια σε ένα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και αλείψτε τα χτυπημένο αυγό. Βάλτε τα στο φούρνο και ψήστε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. 11. Σερβίρετε τα τυροπιτάκια ζεστά ή κρύα.

No comments: