ek_add_banner

Thursday, October 15, 2015

ΛΕΜΟΝΟΠΙΤΑ ΜΕ ΚΑΜΕΝΗ ΜΑΡΕΓΚΑ

ΥΛΙΚΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΑΣΗ:
• 1 δόση ζύμη σαμπλέ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ:
• 300 γρ. φρέσκο γάλα
• 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
• 50 γρ. χυμό λεμονιού
• 100 γρ. ζάχαρη
• 1 αυγό + 3 κρόκοι αυγών
• 50 γρ. κορν φλάουερ
• ξύσμα από ½ λεμόνι
• 1 δόση ιταλική μαρέγκα
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΑΜΠΛΕ:
• 100 γρ. άχνη
• 200 γρ. βούτυρο από το ψυγείο
• 1 αυγό
• 300 γρ. αλεύρι
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ:
• 40 γρ. νερό
• 180 γρ. ζάχαρη
• 15 γρ. γλυκόζη
• 3 ασπράδια αυγού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
Ανοίγουμε τη ζύμη σε τάρτα, σε πάχος 3 εκ., και την απλώνουμε σε μία φόρμα διαμέτρου 24 εκ. και ύψους 2-3 εκ. Απλώνουμε στο εσωτερικό της πλαστική μεμβράνη, τη γεμίζουμε με ρύζι (μη φοβάστε, η μεμβράνη δεν καίγεται) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 15 λεπτά. Αφαιρούμε τη μεμβράνη και το ρύζι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά περίπου, έως ότου η τάρτα πάρει χρυσαφί χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε με πολλή προσοχή.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το χυμό λεμονιού και τα βάζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με το κορν φλάουερ και τα αυγά. Πριν βράσει το γάλα, ρίχνουμε το 1/3 στο μείγμα των αυγών και ανακατεύουμε. Το αδειάζουμε μέσα στο υπόλοιπο γάλα. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις η κρέμα δέσει και αρχίσει να κοχλάζει, κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού. Αδειάζουμε σ’ ένα καθαρό σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη. Χτυπάμε την κρέμα λεμονιού στο μίξερ ή με σύρμα να μαλακώσει και γεμίζουμε την τάρτα. Καλύπτουμε με τη μαρέγκα και την καίμε με φλόγιστρο ή σε πολύ δυνατό γκριλ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ ΣΑΜΠΛΕ:
Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ. Τα ζυμώνουμε έτσι ώστε να ομοιογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Αφήνουμε την ζύμη να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΚΗ ΜΑΡΕΓΚΑ:
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τη γλυκόζη έως ότου η θερμοκρασία φτάσει τους 115º C. Σ’ αυτό το στάδιο χτυπάμε τα αυγά σε μαρέγκα και συνεχίζουμε να βράζουμε τη ζάχαρη μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 123-125º C και αμέσως την αδειάζουμε σιγά-σιγά μέσα στη μαρέγκα συνεχίζοντας το χτύπημα για άλλα 10-15 λεπτά.

No comments: